joomla template

Меню користувача

Сільське господарство

30 травня голова Смілянської райдержадміністрації Андрій Колесник провів засідання колегії райдержадміністрації.

Про підсумки господарювання в галузі агропромислового комплексу та хід проведення весняно-польових робіт доповів начальник управління агропромислового розвитку Смілянської райдержадміністрації Степан Косенко.

Доповідач проінформував, що під урожай 2016 року у Смілянському районі посіяно 9570 га озимої пшениці, 23 га озимого жита, 529 га озимого ячменю та 3090 га озимого ріпаку. Озимі культури посіяні високоякісним протруєним насінням. Господарствами району проводилися сортозаміна та сортооновлення. Для посіву озимини підприємства внесли понад 3,5 тис. тонн мінеральних та 60,0 тис. тонн органічних добрив.

Загалом під урожай 2016 року всіма категоріями господарств заплановано посіяти 14,5 тис. га ярих зернових (+14% до минулого року), 15,1 тис. га технічних культур (–8% у порівнянні з 2015 роком), 3,3 тис. га картоплі та овоче-баштанних і понад 2,6 тис. га кормових культур.

У структурі посівних площ зернові культури займають 54%, технічні – 33%, картопля та овочі – 7%, кормові – 6%.

Під час проведення комплексу весняно-польових робіт вологу закрито на площі 30,4 тис. га,  підживлення озимих культур та багаторічних трав проведено на  площі 19,9 тис. га, підготовку ґрунту – на площі 15,8 тис. га.  Одними з перших у цьому році провели підживлення озимини такі господарства як: СТОВ «Перемога», СТОВ «Зернова компанія «Хорс», ТОВ «Голов'ятинське», СТОВ «Смілянський Агросоюз», СТОВ «Сердюківське», ФГ «Аграрій» та ФГ «Вікторія».

Посів зернових та технічних культур здійснено протруєним кондиційним насінням високих репродукцій. Для отримання запланованих врожаїв закуплено і внесено понад 5,0 тис. тонн мінеральних добрив, зокрема 3465 тонн азотних добрив, 1542 тонни комплексних та 48 тонн калійних мінеральних добрив.

Для організованого та якісного проведення весняно польових робіт в розпорядженні сільськогосподарських товаровиробників знаходилося 117 тракторів, 128 культиваторів (з них 8  комбінованих агрегатів типу «Європак»), 110 сівалок, 18 протруювачів, 48 машин для внесення мінеральних добрив та інші технічні засоби. Пально-мастильні матеріали господарства отримували в міру потреби. Випадків виробничого травматизму під час проведення посівної кампанії виявлено не було. Усі роботи проводилися з дотриманням правил техніки безпеки.

Для проведення весняно-польових робіт сільськогосподарські підприємства району залучили понад 165,0 млн. грн.

Станом на сьогодні по Смілянському району посіяно 364 га ярої пшениці, 1452 га ярого ячменю, 55 га овесу, 100 га гороху, 8130 га соняшнику, 12376 га кукурудзи на зерно, 750 га кукурудзи на силос, 370 га однорічних та багаторічних трав, 316 га гречки, 20 га гірчиці, 2845 га сої, 687 га овочевих культур, посаджено 2581 га картоплі. Господарства проводять хімічні обробки посівів сільськогосподарських культур засобами захисту рослин проти шкідників та хвороб.

Станом на 01.04.2016 у сільськогосподарських підприємствах району утримується 3109 гол. великої рогатої худоби, з них 1569 корів; 2636  свиней та 975,8 тис. голів птиці. У порівнянні з аналогічним періодом 2015 року поголів'я ВРХ залишилось на тому ж рівні, поголів'я свиней збільшилось на 17%, поголів'я птиці збільшилось на 19%. На 100 га с/г угідь в господарствах району утримується в середньому 8 голів великої рогатої худоби, 4 корови, 11 свиней та 2,5 тис. голів птиці.

За 3 місяці 2016 року сільськогосподарськими підприємствами Смілянського району вироблено 2,9 тис. тонн м'яса, 2,5 тис. тонн молока та 1,3 млн. штук яєць. У порівнянні з аналогічним періодом 2015 року виробництво м'яса зменшилось на 19%, молока –  на 3%, яєць – на 33%. Надій на фуражну корову у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року зменшився на 2% і становить 1602 кг. На одну курку-несучку отримано 79 яєць (+7% до 2015 року). Середньодобовий приріст великої рогатої за І квартал цього року становив 735 грам (+6% до 2015 року), свиней – 522 грама (+13% до 2015 року).

Незважаючи на те, що виробництво м'яса ВРХ та свиней збільшилось відповідно на 2% та 37% у порівнянні з відповідним періодом 2015 року, загалом спостерігаємо зменшення виробництва м'яса у цілому по району внаслідок зменшення виробництва м'яса птиці, яке у структурі виробництва займає 91%. Виробництво м'яса птиці зменшилось внаслідок того що ТОВ «Агро-Рось» реалізувало велику партію курей-бройлерів у лютому місяці (490 тис. голів).

На зменшення виробництва продукції тваринництва також впливає складна цінова ситуація на ринку у зв’язку із невідповідністю закупівельних цін на продукцію і понесених на неї затрат. Так виробництво яєць зменшилось через скорочення поголів'я курей-несучок по СТОВ «Лан» на початок року у зв'язку із збільшенням витрат на складові для комбікорму птиці.

У 2016 році ТОВ «Агро-Рось» (с.Макіївка) планує провести реконструкцію приміщень молочнотоварної ферми у селі Будо-Макіївка під пташники та модернізацію власного птахозабійного цеху в с. Балаклея; СТОВ «Лан» (с.Плоске) продовжуватиме реконструкцію тваринницьких приміщень; СТОВ «Залевківське» (с.Залевки) проведе роботи по будівництву та реконструкції тваринницьких приміщень для утримання свинопоголів’я; ДПДГ «Черкаське» (с.Холоднянське) планує продовжити реконструкцію тваринницьких приміщень та ввести в експлуатацію лабораторію по штучному осіменінню свиней. За І квартал 2016 року сільськогосподарські підприємства району закупили техніки на суму понад 67,0 тис. грн.

За підсумками розгляду питань прийнято відповідні рішення.

 

У Міністерстві аграрної плітики та продовольства України 17 травня відбулася урочиста церемонія відкриття Центру підтримки експорту до ЄС, який консультуватиме українських аграріїв щодо роботи на європейських ринках, повідомляє прес-служба відомства.

У заході взяли участь Міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий і Парламентський Статс-секретар Федерального міністерства продовольства і сільського господарства Німеччини Петер Блезер.

«Я переконаний, що завдання міністерства – створити рівні умови для всіх, хто бажає досягти успіху на ринку. Відкриття Центру підтримки експорту до ЄС – саме така історія, адже його послуги однаково доступні і для тих, хто вже продає в Європу, і для тих, хто тільки розмірковує про це. Важливо, що аграрії зможуть в одному місці отримати всю базову інформацію з питань експорту. Я вдячний німецькому уряду і зокрема Федеральному міністерству продовольства і сільського господарства Німеччини за донорську підтримку і реалізацію цього проекту», - зазначив Тарас Кутовий. Він також додав, що початок роботи Центру відповідає прагненню Мінагрополітики бути відкритими до спілкування з ринком.

Тарас Кутовий підкреслив, що найбільше від відкриття Центру виграють малі і середні сільгоспвиробники, які на відміну від великих компаній не мають власних юридичних служб і відділів, що займаються розвитком міжнародних ринків. «Ми хочемо, щоб фермер витрачав час на виробництво першокласної продукції, а не на пошук і перевірку інформації про експортні можливості. У Центрі він отримає професійну консультацію щодо умов виходу на ринки ЄС і закріплення на них, перспективних ніш, діючих квот, преференцій тощо», - зауважив Міністр.

У свою чергу Парламентський Статс-секретар Федерального міністерства продовольства і сільського господарства Німеччини Петер Блезер зауважив: «Ми розраховуємо, що цей проект буде корисним для обох країн і сприятиме поглибленню відносин між нами. Ми завжди підтримували і надалі підтримуватимемо Угоду про асоціацію України з ЄС. Саме тому вкладаємо 1,5 млн євро у проект «Консультування України в питаннях аграрної торгівлі – в рамках повної та всеохоплюючої угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС». Переконаний, ваша країна має перспективи для розширення торговельних відносин з Німеччиною і іншими членами Євросоюзу».

Довідково:

Центр підтримки експорту до ЄС відкрився в рамках спільного проекту Мінагрополітики України та Федерального Міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини «Консультування України в питаннях аграрної торгівлі – в рамках повної та всеохоплюючої угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС». Мета проекту – посилити спроможність аграрних та продовольчих підприємств України використовувати нові можливості для розширення експорту сільськогосподарської продукції та продуктів харчування, підготувати підприємців до відкриття українських ринків та подальшого освоєння міжнародних ринків.

 

<< Початок < Попередня 11 12 13 14 Наступна > Кінець >>
Сторінка 14 з 14